Rozhovor s dobrovolníkom Bataliónu Azov.

Jew
Pretrvávajúce boje na Ukrajine zaplavujú internet rôznymi správami a videami z oboch
znepriatelených strán. Ako nám už veľa krát história ukázala, že propaganda je najsilnejšou zbraňou v rukách vládcov, tak aj teraz musíme byť ostražitý. O sile propagandy sa môžete presvedčiť tu . Mnohý označujú všetko Ukrajinské za fašistické a pri tom ani sami nevedia, čo vlastne fašizmus je a bol a ani nečítali „Doktrínu fašizmu“ od Benita Mussoliniho. Asi by boli naozaj prekvapený tým, o čom vlastne ideológia fašizmu je. Preto sme sa rozhodli skúsiť „vypátrať“ niekoho priamo z bojovej oblasti a spraviť aspoň krátky rozhovor z pohľadu priameho účastníka. Na naše otázky odpovedal dobrovoľník Bataliónu Azov. Jeho identitu zachováme utajenú, čo bola jedna z podmienok pre uskutočnenie rozhovoru.

V Batalióne Azov bojujú okrem samotných Ukrajincov aj zahraničný dobrovoľníci z Ruska, Bieloruska, Švédska, Talianska, Írska, Chorvátska a v týchto dňoch pricestuje dobrovoľník z USA.

1 1. Prečo si sa rozhodol vstúpiť do jednotky Azov?

Ruská agresia a mentalita nemá v Európe čo robiť a ak ju nezastavíme, rozrastie sa cez Ukrajinu až k hraniciam bývalého Sovietskeho zväzu. Azov je otvorene nacionalistický a proti ruský a ja som nacionalista a antikomunista.

2. Je Batalión Azov oficiálnou jednotkou Ukrajinskej armády, alebo je to výhradne dobrovoľnícka jednotka, ktorá je financovaná a podporovaná výhradne súkromným sektorom a nie štátom?

Je to dobrovoľnícky batalión, oficiálne spadá pod ministerstvo vnútra. Rovnako ako policajné/obranné zložky. Je financovaná z dobrovoľných zbierok a od štátu. Mňa nezaujíma kto to financuje. Ak si niekto myslí, že sme tam pre peniaze, tak je na omyle. Náš žold spočíva v strave a na cestu domov a späť.

3. V médiách a rôznych pro rusky orientovaných weboch môžeme vidieť útoky na civilné obyvateľstvo. Vo veľa prípadoch sú ako útočníci označovaní ľudia z Pravého Sektora, alebo Bataliónu Azov. Bol si v nejakom zapojený, alebo vieš o nejakom takomto útoku?

Vo vojne sa robia chyby. Oficiálna ukrajinská armáda nie je príliš presná pri delostreleckých či mínometných streľbách. Stalo sa, že ich munícia padala aj na naše hlavy. To isté sa deje i na druhej strane, to sú faktory ktoré sa nedajú ovplyvniť. Ale ak si mal namysli úmyselné mučenie, vraždy a podobné veci voči civilistom, to je holý nezmysel. Za Batalión Azov dám ruku do ohňa. Dokonca aj s nepriateľskými zajatcami sa jedná civilizovane. Opak tvrdí len ruská propaganda. Naopak zo strany separatistov som osobne videl dva krát streľbu na civilné vozidlá v oblasti Mariupolu, našťastie spôsobili iba ľahké zranenia.

4. Jednou z ďalších medializovaných správ bolo, že Batalión Azov urezáva separatistom hlavy a posiela na výstrahu ich rodinám. Jedná sa opäť o klamlivú propagandu?

Pero je mocnejšie ako meč…..

5. V Azove sa nachádza určite veľa ľudí, ktorí nemajú za sebou ani len základnú vojenskú službu a vojnu si idealizujú len cez filmy. Keď nastala realita, kde to už nie je hra a pochopili, že tu už môžu prísť o život, zotrvali v jednotke alebo radšej odišli?

Boli aj také prípady, naša jednotka je čisto dobrovoľnícka, kto chce, môže kedykoľvek odísť, alebo odmietnuť účasť v bojovej operácii. Môže vykonávať inú dôležitú prácu pre batalión. Rovnako si podávam ráno ruku so skladníkom, šoférom, alebo s niekým, na koho je to už príliš a odchádza domov k rodine.

6. Prečo sa bojuje hlavne v Donecku? Čo sa nachádza v tejto oblasti, keď majú o túto oblasť záujem obe strany?

Ukrajinci bojujú, pretože patrioti chcú udržať Ukrajinu celistvú. Z pohľadu separatistu sa bojuje preto, lebo si myslia, že Ukrajina stojí za hovno a v Rusku je tráva zelenšia a bude sa im tam žiť lepšie. No a Rusi chcú Donbas pre nerastné bohatstvo. V Mariupole je veľký lodný prístav a oceliareň. Spojením s územím okolo Azovského mora s už Ruským Krymom, by bola pre Kremeľ dobrá investícia do budúcnosti.

7. Ako vnímajú ľudia v Batalióne Azov Dmitra Jaroša? Hlavne v súvislosti s jeho minulosťou, keď bojoval po boku čečenských separatistov, či jeho údajne priateľstvo so Židmi?

Batalión Azov D.Jaroša nepodporuje. Pravý sektor mal/má vlastný batalión.

8. Nemali by sa zbrane otočiť skôr proti politikom, ktorí opäť na Ukrajine nemajú snahu situáciu zlepšiť, ale len si nahrabať už aj tak z dosť rozkradnutej krajiny? Čo si Ukrajinci vo vašej jednotke vlastne myslia o dnešných politikoch, strane Sloboda a V. Klička?

Na fronte nie je čas sledovať správy. Batalión Azov koná, politici sľubujú. Nedávno jeden z nich skončil v smetnom koši v Kyjeve, presne toto si B.Azov myslí o protinárodnej politike.

9. Myslíš, keďže si priamo v dianí, že USA podporuje Ukrajinu? Chcú bežní Ukrajinci vstúpiť do EU, alebo chcú len slobodnú krajinu, v ktorej si budú vládnuť sami, bez psov zo „Západu“ a „Východu“?

Žiadny materiál z USA som nevidel, máme vyradené britské a nemecké uniformy, výzbroj je od armády, alebo koristná, výstroj čo si kto zoženie. Ak USA podporuje, je to finančne, že im požičia od Židov peniaze na nemalý úrok. Materiálna pomoc je iba od Ukrajinských ľudí, čo si odtrhnú sami od úst.

10. Čo by si odkázal „Putinofilom“ a tým, ktorí všetko ukrajinské nazývajú fašistické?

Aby sa odsťahovali do Ruska za ostatnými somármi do zemľaniek, zakúšať samohonku so suchým chlebom.

Pred uverejnením tohto rozhovoru sme dostali informáciu z Ruska:

Dnes (21.09.2014) by mala prebehnúť v Moskve demonštrácia proti vojnovému konfliktu na Ukrajine.
Oficiálne vyhlásenie organizátorov znie:

Ruský oligarchovia bojujú z Ukrajinskými oligarchami. Bojujú za svoje peniaze, svoj majetok a svoje záujmy. Oni poštvali proti sebe dva bratské slovanské národy. Naša krv je prelievaná a im sa do vreciek prelievajú naše peniaze. Vojna, ktorú potrebujú, aby nám zobrali ďalšie občianske práva a slobodu. Putinova vojna na Ukrajine je vojna proti Rusku a Ruskému ľudu. 7 tisíc Ukrajincov a Rusov je mŕtvych. Tisíce zranených a zmrzačených. Veľa ruských vojakov je pochovaných ako psi, ich matkám je zakázané dať plaketu z ich menami a miestom úmrtia. Nechceme druhý Afganistan v podobe Ukrajiny. Tvrdia nám, že Krym je náš a Rusko je naše. To už nie je pravda! Putinovi oligarchovia ukradli našu ropu, plyn, pozemky a peniaze. Oni sú skutoční vládcovia Ruska. Putin predvádza anti ruskú imigračnú politiku, kde sú pôvodní obyvatelia nahradzovaní imigrantmi. Nechceme znovu vybudovať impérium, ako bolo pred tým ZSSR. Nie sme proti priateľstvu medzi národmi, ale nie je nutné, aby všetky národy žili v jednom štáte. Nech Uzbeci, Turkméni, Azerbajdžanci a iný žijú vo vlastných krajinách.

Videá z dnešného pochodu v Moskve: